Laatste Nieuws

Gemeentelijk herstelbesluit bestemmingsplan Hamerkwartier leidt tot tegengestelde belangen


Albemarle heeft vorig jaar beroep ingesteld tegen de gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan Hamerkwartier. Het huidige bestemmingsplan maakt een groot hotel (zogenaamde kwetsbare objecten) mogelijk binnen het risicogebied van Albemarle. Hierover maakt Albemarle zich zorgen. 

Raad van State oordeelt: belangenafweging door gemeente niet zorgvuldig genoeg

In een tussenuitspraak heeft de Raad van State geoordeeld dat de belangenafweging door de gemeente niet zorgvuldig genoeg heeft plaatsgevonden en dat de juiste motivering ontbreekt. De Raad van State heeft de Gemeente in de gelegenheid gesteld om dit alsnog te doen. 

De Gemeente heeft deze tweede kans niet gegrepen. De motivering in het herstelbesluit ontbreekt nog steeds. 

Opvallendheden in het herstelbesluit van de Gemeente

Het herstelbesluit Hamerkwartier bevat een onjuiste redenering: Naast hotels zouden ook andere kwetsbare objecten zijn toegestaan. 

Waarom zou de Gemeente een hotel willen op slechts 150 m afstand van de installaties van Albemarle? Wij zouden in geen geval een vergunning verkrijgen voor de bouw van procesinstallaties op 150 meter van een bestaand hotel. 

Bovendien hanteert de gemeente voor de Hamerkop het hotelbeleid ‘Nee, tenzij’. Dit betekent dat alleen in hoge uitzondering een hotel zou mogen worden ingericht op de Hamerkop.

Tenslotte bestaat er een richtafstand van 700 meter voor bebouwing naast een fabriek zoals Albemarle. Dit is ingesteld door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Onnodig worden tegengestelde belangen gecreëerd

Ondanks de expliciete opdracht van de Raad van State aan de Gemeente is geen extra onderzoek gedaan naar het concrete bedrijfsbelang van Albemarle, haar klanten en omwonenden. Er wordt bovendien een situatie gecreëerd die tot tegengesteld belang leidt voor Albemarle en haar directe omgeving. Dit is onnodig.

Albemarle ervaart ook op andere dossiers dat de Gemeente onnodig voor tegengestelde belangen zorgt doordat een integrale aanpak mist. Zo heeft Albemarle een aanbod gedaan aan de Gemeente om restwarmte in te zetten voor de verwarming van de woningen van onze toekomstige buren in het Hamerkwartier. Dit aanbod is door de gemeente afgewezen. Een dergelijk besluit is niet duurzaam, niet circulair, geen begin van een goede relatie met de nieuwe buren en in deze tijd van klimaatcrisis, hoge energieprijzen en streven naar onafhankelijkheid van Russisch gas eigenlijk onvoorstelbaar.

Gezamenlijke oplossing mist

Met het herstelbesluit heeft de gemeente haar eigen belangen nogmaals benadrukt. Het heeft de opdracht van de Raad van State niet opgevolgd om de belangen van betrokkenen goed af te wegen. Er wordt niet gewerkt aan een gezamenlijke oplossing. Albemarle ziet dan ook geen andere mogelijkheid dan haar beroep door te zetten.

Samen werken aan toekomstgerichte oplossingen

Wij nodigen de Gemeente en raadsleden graag uit om mee te denken over een echte oplossing voor een veilig, bedrijvig en leefbaar Hamerkwartier. Alleen dan bereiken we een snellere en duurzame oplossing voor het Hamerkwartier en de Hamerkop. We streven naar een scenario waar bewoners en bedrijven samenleven als goede buren. Daarvoor zien we voldoende aanknopingspunten. Samen kunnen we middelen besteden aan toekomstgerichte oplossingen in plaats van aan procedures en advocaten.

Het herstelbesluit zal later in de Raad van State behandeld worden.




Ga Terug