Laatste Nieuws

Gezond wonen in het Hamerkwartier


Bij Ketjen werken we met heel veel verschillende stoffen. Twee van deze stoffen (nikkelhydroxycarbonaat en boorverbindingen) zijn recent voorbij gekomen in de media. Omdat hier mogelijk vragen of zorgen over zijn, vertellen wij u hier graag meer over.

Boorverbindingen: uitstoot slechts 0,04% van de RIVM norm voor luchtkwaliteit
Boorverbindingen zijn chemische stoffen die borium bevatten. Voorbeelden zijn boorzuur en booroxiden. Boorverbindingen hebben verschillende toepassingen in industrieën zoals glasproductie, keramiek, landbouw (als meststof), en in de productie van reinigingsmiddelen. Wij hebben deze stoffen nodig voor de productie van een deel van onze katalysatoren.

Boorverbindingen staan op de lijst van 'zeer zorgwekkende stoffen'. Wij erkennen dat deze stoffen, zonder gepaste maatregelen, zorgwekkend kunnen klinken. Echter, onze huidige uitstoot leidt tot een uiterst lage concentratie in de omgeving die ver ligt onder de strikte grenzen die zijn vastgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waardoor er een verwaarloosbaar risico is voor de volksgezondheid. De hoeveelheid die Ketjen uitstoot bedraagt 0,04 % van de RIVM norm.

Boorverbindingen: nieuwe gaswasser voor verder verlaging uitstoot
Onze huidige vergunning, die in overleg met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in 2018 tot stand is gekomen, staat de huidige uitstoot toe. We zijn actief bezig met de voorbereidingen voor de installatie van een gaswasser die onze uitstoot verder zal verminderen tot ruim onder de nieuwe, strengere normen. De bouw en installatie van zo’n geavanceerde installatie vraagt zorgvuldigheid en dus tijd. Hiervoor hebben veertien maanden nodig, waarbij we streven naar minimale overlast en maximale efficiëntie.

Nikkelhydroxycarbonaat: kans op een NHC wolk extreem laag
NHC is een belangrijke grondstof voor het maken van katalysatoren die brandstoffen ontdoen van verontreinigingen en daarom schoner maken. Wij gebruiken NHC in poedervorm. Bij wind kan vrijgekomen NHC verwaaien. De zorgen over nikkelhydroxycarbonaat (NHC) en de mogelijke gevolgen daarvan nemen wij uiterst serieus. De strikte veiligheidsprotocollen die wij hanteren, maken de kans op het vrijkomen van NHC en het ontstaan van een NHC wolk extreem laag. Mocht er onverhoopt toch een lekkage plaatsvinden, dan zijn onze getrainde noodteams onmiddellijk ter plaatse om dit aan te pakken.

Onze activiteiten en stedelijke ontwikkeling veilig hand in hand
Wij begrijpen dat de nabijheid van onze fabriek tot de huidige en geplande woningen in onze buurt vragen oproept. We willen benadrukken dat wij continu in gesprek zijn met de gemeente en andere lokale partijen om samen te zorgen dat onze activiteiten en de stedelijke ontwikkeling hand in hand kunnen gaan, zonder de veiligheid van huidige en toekomstige bewoners in het geding te brengen.

Veilig, zorgeloos en gezond wonen
Veiligheid en milieuzorg zijn onze hoogste prioriteiten. Wij vinden het erg belangrijk dat onze buren veilig, zorgeloos en gezond kunnen wonen en we vinden het dan ook belangrijk transparant te zijn over ons werk en toekomstige ontwikkelingen. Uw veiligheid en welzijn staan voor ons voorop.

Meer informatie
Wij organiseren meerdere voorlichtingsbijeenkomsten voor onze buren waar we verder zullen ingaan op deze thema’s. U ontvangt hier vanzelf een uitnodiging voor. Heeft u in de tussentijd nog vragen? Misschien vindt u het antwoord in dit document. Is uw vraag daarmee niet beantwoord? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op deze website.



Ga Terug